REIS I FARAONS

1.Introducció
En aquest text parlarem de la societat d'Egipte i Mesopotàmia. En aquestes societats no tots els ciutadans tenien els mateixos privilegis i, en aquest cas, parlarem de les persones que tenien més poder en cadascuna de les societats: reis i faraons.
Els reis i els faraons eren la màxima autoritat a Mesopotàmia i Egipte. Eren els governants de les ciutats i tenien molt de poder.


2. Organització de la societat: Piràmide Social
Aquestes societats tenien una estructura piramidal. Això significa que dalt del tot estava el sector social amb major poder i, a mesura que anava baixant de posició, es trobava el sector amb menys privilegis.
A continuació veurem com estava organitzada la societat a Egipte i a Mesopotàmia.
   



















3.  El faraó, els seus atributs i com es considerava. El visir. La família reial.

3.1. Quí és el faraó?
És el màxim governant d’Egipte. Antigament, les imatges del faraó es dibuixaven  més grans perquè tenia més poder, amb la qual cosa estava més alt a la piràmide de la societat. A ell li pertanyien totes les terres d'Egipte i, a més, aplicava les lleis. Era el cap de l'exèrcit i controlava els béns i, per tant, tenia el control de tots els poders. Els faraons solien contraure un matrimoni  endogàmic. És a dir, es casaven amb membres de la seua família.
3.2. Quins eren els atributs reials del faraó?
La doble corona que portava el faraó testimoniava el poder que exercia sobre els dos antics regnes, la part blanca simbolitzaba l’Alt Egipte i la part roja representava el Baix Egipte.
Les dones faraones i els faraons portaven barba postissa.
Portaven un ceptre (poder), fuet (poder), massa (combat) i ankh (vida). Representava poder.
Utilitzaven el nemes, que era un tocat funerari de tela, freqüentment utilitzat per faraons difunts. Per a la guerra utilitzaven una corona blava.
El faraó difunt portava un tapall prisat subjectat per un cinturó ample. Sovint es cobria amb el nemes de colors blau i or. Aquests eren els colors de la reialesa.
El kepres era un tipus de corona que portava el faraó.
La corona egipcia era un dels símbols mes distintius dels faraons.
Pschent era el nom hel•lenitzat de “ Corona Doble” que significava que tenía dos parts: l’alt Egipte i el baix Egipte

hhh.jpg



3.3.Com és considerava al Faraò a banda de rei?

Més que un simple soberà, es creía que el faraó era un déu o rei revestit del poder diví d’Horus, el déu amb cap de falcó. En total, ľ antic Egipte va tindre 170 faraons , la majoria dels quals va regnar amb una autoritat suprema. La reina exercia una funció molt important a la cort. les reines més famoses van ser: Hastshepsut i Cleopatra V|| . Com a curiositat, cal destacar que a Egipte varen regnar 5 dones, una ďelles va ser Nefertiti.


3.4. Qui governava Egipte? Visirs i altres.

Tot i que el faraó tenia poder absolut, tenia ministres que tenien tasques importants. El visir va ser la persona més important després del rei i era capaç de llegir i escriure els  jeroglífics. Sabia moltes matemàtiques i geometria. Era el responsable de la recaptació d’iimpostos dels districtes regionals. També supervisava el ramat boví, els cereals i els mercats de treball a fi d’aconseguir un avastiment adequat.
Davall dels visirs estaven els soldats. Tenien la funció de protegir i defensar les fronteres i el comerç marítim i també realitzaven tot tipus de treballs públics.
El visirs eren el més alts funcionaris. Disposaven de grans poders i solien ser família del faraó o designats per ell. Només hi havia un primer ministre anomenat chaty(visir), que era el funcionari més important que realitzava les tasques dels govern i era el cap de la funció administrativa.


4. El sobirà mesopotàmic, els seus atributs i com es considerava.


4.1 Qui és el sobirà mesopotàmic?
S’encarregava de l’administració de ľeconomía de l’imperi. També l’obertura i manteniment de canals, organització de fortificacions i exercits per defendre la ciutat dels enemics.


4.2 Quins eren els atributs del rei?
Els reis en Mesopotàmia solien vestir amb túniques de màniga curta, tiares metàl·liques per adornar el cap, sandàlies de cuir, mantons amb serrells, braçalets i solien portar barba llarga.

4.3. Com es considerava el rei?
Reunia el poder polític, militar i religiós. La seua missió era governar en nom dels déus.


5. Títols hereditaris i la descendència.
Els títols de faraons i sobirans egipcis i mesopotàmics eren hereditaris, ja que quan moria un faraó o sobirà el regnat passava al fill (descendent).


6. Reis i Faraons més importants
6.1. Faraons egipcis.
Nefertiti: Va ser la reina de la dinastía XX||| ( Esposa ďAhkenatón ) Diuen que la seua bellesa fou legendària . Es representaven estatues que evocaven la seua conversa en la intimitat amb el seu marit, Akhenaton.

Ahkenaton: el faraó de la dinastia XV||| ď Egipte.La seua dona va ser Nefertiti .Va ser coronat com Almenhotep o“Amenofis”. Va fer canviar la religió politeista (sacerdots d’Amón) en una religió monoteista( solament a Atón).

Ramses II : Va ser el tercer faraó de la dinastia XIX ď Egipte.Va governar durant 66 anys , des de 1279 aC a 1213 aC . Ramses II va ser un dels faraons més célebres. Fill del faraó Seti i Tuya. Va ser un rei Guerrer, lluità a la batalla de Kadesh contra les hitites i els va vèncer.Va expandir l’imperi Egipci fins a Núbia i el Mediterrani.
Va construir temples, com el d’Abu Simbel, que tenía quatre estàtues d’ell de 66 peus d’alçada. .Un altre temple construit per Ramsés serà el Rameseum ( temple commemoratiu). Va construir una nova ciutat anomenada Ramsés. La seua dona anomenada Nefertari va assumir un paper polític i religiós. El seu regnat va aportar una prosperitat econòmica que es va reflectir en el terreny de les ciències, literatura, construcció.etc.

stock-photo-a-view-of-abu-simbel-temple-in-egypt-548220787-2.jpgFile:RamsesIIEgypt.jpg

Hatshepsut: faraona de la Dinastia XVIII d'Egipte. Va ser la cinquena governanta d’aquesta dinastia. Va governar amb el nom de Maatkara Hatshepsut i va ser la dona que més temps va estar en el tro de les “dos terres” ( 22 anys ). Era filla d’un rei i muller d’altre rei . El seu pare Tutmosis I va fundar la vall del Reis. Fou la primera reina faraó. Va governar amb el seu fillastre Tumosis III. Va construir obeliscos en  blocs de granit roig. Va gaudir de un dels regnats més pròspers de tota la història egípcia gràcies al recolzament de Hapusened i Senenmut.

stock-photo-statue-of-queen-hatshepsut-in-luxor-egypt-hdr-image-519732385-2.jpgFile:Luxor, hieroglyphic decorations inside the Temple of Hatshepsut, Egypt, Oct 2004 A.jpg







La tomba de Tutankamon: el descobriment de la tomba de Tutankamón per Howard Carter en 1922, va ser una de les troballes arqueologiques més increïbles de la història.Tutankamón va morir quan sols tenia 18 anys ,Tutankamón es l’egipci més conegut: la seua fama es deu a tots els tresors que es van enterrar amb la seua mòmia.11096590075_5caf599a71_c.jpg


Cleòpatra: el seu nom significa “ gloria del seu pare” . Va nàixer durant ľ hivern del 69 al 68 aC en la capital ďEgipte ,. El seu pare va ser Ptolmeo X||| i la seua mare probablement va ser Cleòpatra V| , encara que altres fonts asseguren que era filla ď una egipcia de clase alta . Quan va ascendir al tro, als 18 anys , Cleòpatra havia desenrotllat un atractiu irresistible.
File:Delos House of Cleopatra.jpg







6.2. Reis mesopotàmics.
Sargó I : va ser la primera persona de la història registrada en crear un l’imperi, l’imperi accadi ``2270 a.C - 2215 a.C´´
File:Anonyme audois - Sainte Anne Trinitaire - Musée des Augustins - 1998 2 1.jpg





Hammurabi : era el sisè rei de Babilònia durant el primer imperi babilònic, de l'any 1792 a l'any 1750 aC.
Codi de Hammurabi. El codi d'Hammurabi és el primer conjunt de lleis de la història. En ella Hammurabi enumera les lleis que ha rebut del Déu Marduk per promoure el benestar entre les persones.
277px-Hamurabi.jpg




Assurnasirpal || : va ser molt conegut per la seua brutalitat i la fundació de la ciutat de Khalhu . Va regnar a Assíria entre 883 i 859 a.C.

8940665788_35281a404f.jpg






Nabucodonosor: fill de Naboloposar, un general caldeu. Tambè va guanyar la batalla Karkemish. Es conegut per la seua construcció a Babilònia anomenada Els Jardins penjants..
(Mesopotamia)_Nabucodonosor_II-2.jpg




Conclusió
En aquest tema hem tractat la societat a Mesopotàmia i a Egipte. I també les persones que van governar aquests països. Els punts més importants són: com estan estructurats socialment aquests països (apartat 2), què és un faraó i un sobirà mesopotàmic (apartats 3.1 i 4.1), alguns faraons i reis importants (apartat 6) i qui era el visir.


conclusió
Si ens fixem una dictadura té similituds als carrècs del faraó. En una dictadura es concentra el poder en el dictador. És a dir, els ciutadans no tenen dret a opinar o a votar. En aquest cas ( el faraó o dictador ) tenia el poder absolut. Com podeu veure hem posat les jerarquies d’Egipte antic i d’una dictadura.
En les dos piràmides amunt de tot tenim al que governen (dictador o faraó), davall tenim als que executen (caps d’un partit o nobles), seguint baixant tenim als soldats. Després tenim a la gent amb diners (en Egipte als escribes, comerciants i artesans. I a una dictadura els periodistes, artistes i profetes). I per últim tenim els esclaus.                                                                                                                                 


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA

L'ECONOMIA